Historie

Milepæle i Brydeklubben Thrott

1919

Brydeklubben Thrott stiftes

Idrætsforeningen Thrott blev stiftet d. 8. Juli 1919 af Marius Vanger og Hermann Kofoed. Marius Vanger, der anses som Throtts stifter, havde tidligere deltaget ved JM for Aarhus Atletklub, dog uden at vinde. I 1921 og 1922 vandt Marius Vanger sølv for Thrott. Marius Vanger var desuden deltager ved De Olympiske Lege i 1906 i Athen.

Hermann Kofoed var fodboldspiller og netop fodbold, var i de første år også en del af den første idrætsforening i Åbyhøj. I løbet af nogle år kom også Tennis og andre sportsgrene til. I 1929 nedlagde man hovedforeningen, hvorefter fodboldspillerne fortsatte i Åbyhøj IF og bryderne, som de eneste, drev deres del af foreningen videre under navnet ”Thrott”.  Navnet Thrott stammer fra græsk og betyder kraft.

Træningen foregik på hjørnet af Thorsvej og Silkeborgvej i et nedlagt værksted.

1931

Thrott vinder sit første Jyske Mesterskab, ved den siddende formand Frederik Nielsen

1943

Thrott vinder sit første Danske Mesterskab, ved Alfred Nicolaisen i fluevægt

Aarhus Stiftstidende skriver den 1. marts 1943:

”Thrott fik løn for anstrengelserne - Alf Nicolajsen blev Danmarksmester. Den storartet arbejdende Aabyhøj Brydeklub fik i Gaar sin velfortjente Løn for sine Anstrengelser ved gennem gode Stævner at dygtiggøre sine Brydere. Ved Danmarksmesterskaberne i Brydning i Nykøbing F. vandt Alf Nicolajsen, Thrott Fluevægt ved i Finalen at besejre Favoritten Leiserowitz, Hakoah, København, paa bedste Arbejde med Dommerstemmerne 3-0.

Det var Nicolajsens og Throtts første Mesterskab. Den unge Thrott-Bryder gik fuldstændig uimponeret i Kamp med sin berømte modstander, og Gang paa Gang fik han stort Bifald for sin friske Brydning. Et par Gange havde han Leiserowitz i direkte Fare, men Københavneren snoede sig ud af Grebet. Nicolajsen straalede som en Sol, da hans Sejr blev udraabt. I de indledende Kampe havde han fældet Asger Andersen, Sakskøbing paa to Minutter paa Hovedfaldsgreb.”

1944

Throtts træning foregår nu i kælderen under Åby skoles gymnastiksale.

1949

Efter 20 år som formand kåres Frederik Nielsen som foreningens første æresmedlem

1949

Leo Cortsen vinder sit første danske mesterskab i en alder af kun 17 år.

Aarhus Stiftstidende skriver den 14. februar 1949:

”Cortsen blev Mester før han blev Svend. Throtts 17-aarige Leo Cortsen er Lærling i Danish Machine Company I Aabyhøj og fik ved sin sejer i Gaar Mester-Titel, inden han faar Svendebrev. Han har været Bryder i fire Aar og er naaet saa vidt, fordi han fra Begyndelsen har taget Træningen strengt alvorligt og fordi han er et af de største Talenter, dansk Brydning har haft. Han er lynhurtig i Opfattelse og Bevægelser og stærkere end de fleste 17-aarige. Det forstaar man, naar han i en Kamp, der gik Tiden ud, kunde vinde over den 29-aarige Mester fra i Fjor, Fr. Sidur, Thor, 3-0. Han kastede tre: Robert Petersen, Sparta, paa 3,30 minutter, Paul Hansen, Dan, paa 2,34 og den talentfulde Jørgen Nielsen , Hundested på ni sekunder.”

1950

Leo Cortsen bliver kåret som ”Årets Fund” i dansk idræt af Politiken.

1952

Leo Cortsen deltager ved OL i Helsingfors, dog uden at blive placeret i bantamvægt.

Leo Cortsen deltog i 1952 ved De Olympiske Lege i Helsingfors. Desværre blev Leo skadet allerede i sin første kamp, som han tabte fald. Alligevel stillede han op imod en rumæner i anden runde. Denne kamp endte med et 2-1 nederlag, hvorefter stævnet var slut for Leo.

Det fremgår af diverse avisudklip, at der var enorm interesse for brydning under krigen og i årene derefter. Generelt er interessen faldet voldsomt siden da. Der er talrige eksempler på, at der har været flere hundrede betalende tilskuere til en klubmatch mellem Thrott og et andet jysk hold. Der var også væsentlig flere klubber; alene i Aarhus var der på et tidspunkt fire brydeklubber, som konkurrerede både om medlemmer og tilskuere.

Aviserne havde både foromtale af stævnerne hvor de blandt andet gennemgik de enkelte vægtklasser og udpegede favoritter. Efter stævnet var der referater med journalistens egen opfattelse af kampene, herunder dommernes arbejde. Der er endda eksempler, at Thrott solgte billetter til de bedste pladser i forsalg.

Drenge, som voksede op i Åbyhøj i efterkrigstiden skulle som minimum have prøvet at gå til brydning i Thrott.

1959

Thrott vinder tre Danske Mesterskaber, ved Leo Cortsen, Vagn Pedersen og Erik Toft.

1960’erne

Nedgangstider. Brydning er som bekendt ikke den største idrætsgren i Danmark. Mange brydeklubber har i årenes løb været nødt til at ”dreje nøglen om” og lukke. Alene i Aarhus har der været fire klubber - Aarhus Atletklub, FAK Aarhus, Skovbakken og Thrott – hvor det  i dag kun er Thrott, der har aktive brydere.

Det har dog også været nedgangstider i Thrott. Efter nogle gode år under og efter 2. verdenskrig ebbede det noget ud fra midten af 60’erne på seniorsiden. Til gengæld havde klubben en ungdomsafdeling – med den dobbelte nordiske juniormester Bjarne Toft i spidsen – som var en af landets absolut bedste.

Både i 1967 og 1968 vandt Thrott således det danske holdmesterskab for drenge.

Netop denne gruppe var medvirkende til at Thrott klarede sig godt på seniorsiden op igennem 70’erne.

Igen i slutningen af 90’erne var det småt med aktivitet i en sådan grad, at havde det ikke været for nogle ganske få ildsjæle – ingen nævnt, ingen glemt – ville klubben have været meget tæt på lukning.

 

1961

Thrott vinder det jyske holdmesterskab for seniorer

1967

Thrott bliver danske drengeholdsmestre.

1968

Bjarne Toft vinder det Nordiske Mesterskab for juniorer for andet år i træk.

1968

Jylland slår Sjælland i en holdmatch, med Throtterne Jan Anmæus og Bjarne Toft på holdet

1968

Throtts drengehold bliver danske holdmestre.

1969

Thrott fejrer 50 års jubilæum, med en holdmatch afholdt i Aulauen på Aaby Skole

1969

Thrott sælger for første gang juletræer. De første år på Åbyvej, siden ved Kvickly.

1974

Benny Jensen deltager ved VM i 57 kg, dog uden at opnå placering

1978

John Jørgensen vinder JM guld 39 år gammel.

1980

Claus Bo Støve slutter på 4. pladsen ved VM for ungdomsbrydere i 57 kg-klassen.

1980

Bjarne Toft vinder sin JM titel nummer 15, heraf 13 i træk.

Bjarne Toft er indehaver af klubrekorden i flest jyske seniormesterskaber i Thrott. Hele 15 mesterskaber blev det til i hans karriere. Herudover blev Bjarne også dansk mester 5 gange, nordisk juniormester og meget andet!

1980

Thrott vinder 4 danske mesterskaber. Johnny Christiansen, Benny Jensen, Lars Nielsen og Bjarne Toft bliver mestre. Steffen Jensen vinder sølv og Lars Fonnesbek bronze. 1980 var et af de bedste år i Throtts historie med blandt andet fire danske seniormestre.

Det ene mesterskab – til Benny Jensen i 57 kg. klassen - blev dog først endelig anerkendt noget senere. Uenigheden opstod fordi tre brydere havde vundet over hinanden indbyrdes.

Ved stævnet blev Bent Kohl fra Alsia udråbt som vinder, fordi Jørgen Jørgensen, Sønderborg (i mange år magtfuld formand i Dansk Atlet Union - i dag Danmarks Brydeforbund), havde omgjort listeførernes afgørelse.

Efter af have forelagt sagen for en af landets bedste listeførere på daværende tidspunkt, Throtts Laurits Kjelsmark, nedlagte Thrott protest, som endte med at blive taget til følge.

Først herefter kunne Benny Jensen få sin velfortjente medalje.

1984

Lars Fonnesbek deltager ved EM, men bliver slået ud af en græker i 62 kg.

1986

Efter 25 års pause vinder Thrott igen det jyske holdmesterskab for seniorer.

1988

Jan Pedersen bliver nummer to ved NM.

1989

Thrott afholder junior NM i Åbyhallen. Johnny Dam vinder bronze. Efter stævnet var der officiel åbning af Team Danmarks Hovedcenter i brydning, der blev placeret i Århus.

1989

Thrott får nye lokaler i Åbyhallen

1991

Johnny Dam deltager i VM, men får ingen placering i vægtklassen 74 kg.

1994

Henrik Thomsen bliver nummer 14 til EM i 130 kg-klassen

2000

Allan Zandberg vinder DM guld.

2002

På årets repræsentantskabsmøde i Brydeforbundet kåres Thrott til ”Årets klub”

”BK Thrott, Åbyhøj, blev lørdag eftermiddag kåret til årets ungdomsklub på sommerseminaret, der blev afholdt i Kolding i forbindelse med Danmarks Brydeforbunds repræsentantskabsmøde søndag.

Den nyindstiftede pris, der foruden en statuette også indbragte Åbyhøj-klubben en check på 2.500 kr. til et klubtiltag eller lignende, blev overrakt af breddeudvalgsformanden Ole Pedersen til klubbens formand Linda Nielsen.

BK Thrott modtog prisen for den enorme tilgang, klubben har fået inden for de seneste 1-2 år samt de mange tiltag uden for madrassen.

Klubben har endvidere sat sig det mål at blive Danmarks bedste brydeklub på sin helt egne unikke måde. BK Thrott blev også belønnet for det høje aktivitetsniveau for sine medlemmer samt for sine evne til at have mange trænere og ledere. Klubben skal i år være arrangør for to brydeskoler, og er netop gået i gang med projektet ”et godt idrætsmiljø for børn”

2002

Lars Fonnesbek kåres til årets idrætsleder i Århus, Årets Åbyhøjer og Årets leder i dansk brydning

2002

Thrott får sin første kvindelige formand, Linda Nielsen

2003

Thrott vinder det jyske drengeholdsmesterskab

2004

Thrott bliver certificeret med ”Et godt Idrætsmiljø for Børn”

Allan Jakobsen, daværende formand for Danmarks Brydeforbund skriver:

”Jeg er så stolt! Brydeforbundet har satset mange penge på at give klubber mulighed for at udvikle den profil, som netop deres klub ønsker at have. Vi følger tæt det arbejde der gøres, og jeg skal ikke undlade at påpege, at jeg er pavestolt af det arbejde, som Thrott gør. Det var ingen tilfældighed eller sovepude, at de blev kåret til årets klub 2002. Der bliver arbejdet med mål, som burde give stof til eftertanke hos alle jer, der gerne vil, men endnu ikke er kommet rigtig i gang. Deres bud på et godt idrætsmiljø for børn er et godt eksempel på, hvordan alle kan have det godt i brydemiljøet.”

2005

Anna Laursen sikrer Thrott sit første danske pigemesterskab.

2007

Tobias Fonnesbek vinder både det nordiske ungdoms og juniormesterskab.

Tobias Fonnesbek og Bjarne Toft, er Throtts hidtil eneste vindere af begge titler. Med Viking Frederikssund som arrangør hentede Tobias to overbevisende NM titler og blev ved samme lejlighed udtaget til sit første Europamesterskab

2007

Thrott starter samarbejdet med Elite Sports Akademi Aarhus.

Med samarbejdet kan Thrott nu tilbyde et fremragende setup, til de der vil drive deres brydning på et internationalt niveau. Sammen med en lang række andre idrætsgrene får man fra 2007 mulighed for at benytte faciliteter omkring Aarhus Idrætspark, Fysioterapi, Kollegier og meget andet. Siden 2007 har der 2 gange ugentligt været brydning i regi af ESAA’s morgentræning.

2008

Anders Sehested vinder bronze ved VM for døve brydere.

En mand med en helt speciel karriere, er Anders Sehested. Anders var i mange år fast mand på Throtts ungdoms og seniorhold, hvor han på trods af at være døv, deltog i træninger, stævner, samlinger, stort set på ligefod med andre. Anders karriere bød på blandt andet EM og VM medaljer for døve, deltagelser i Deaflympics men ikke mindst også et dansk seniormesterskaber.

Thrott stiller med 3 hold ved holdmesterskaber for drenge og ungdom/junior, med to anden pladser som resultat.

Dennis Jensen og Tobias Fonnesbek vinder deres første Danske Seniormesterskab, Daniel Jensen bliver nummer to.

Thrott vinder 17 DM medaljer i løbet af 2008.

2009

Thrott vinder 5 danske mesterskaber i ungdomskategorierne.

Thrott vinder 3 danske seniormesterskaber på hjemmebane, ved Daniel Jensen samt Tobias og Esben Fonnesbek.

En af de største dage i Throtts historie, er uden tvivl fejringen af 90-års jubilæet, der udover velbesøgt reception, bød på Danske Mesterskaber i Brydning i Åbyhallen, hvor Thrott hentede hele 3 ud af 7 danske mesterskaber.

Tobias Fonnesbek og Daniel Jensen var begge førsteseedet, mens Esben Fonnesbek, som useedet, allerede i første kamp overraskede ved at slå den mangedobbelte danske mester og første seedede Claus Palm fra Heros.

2009

Anna Laursen vinder Throtts første internationale mesterskabsmedalje for piger, da hun vinder sølv ved NM

2010

Throtts drenge bliver danske holdmestre efter finalesejr på 5-2 over AK Heros.

Efter i flere år at have bejlet til guldet, med en stor gruppe meget talentfulde drengebrydere, lykkedes det endelig at hjemtage titlen ved mesterskaberne i 2010

2011

Tobias Fonnesbek repræsenterer Danmark ved både junior EM og VM

2012

Thrott er værter ved Nordisk Mesterskab, som får ros fra alle deltagende nationer. Thrott deltager med hele 5 brydere og Tobias Fonnesbek henter en flot sølvmedalje

2013- 2014

Thrott vinder henholdsvis 7 og 9 danske mesterskaber og bliver bedste klub i ungdomskategorierne begge år. Talentfulde unge brydere som Mikkel Wind, Kasper Ravn, Oliver Krüger, Tim Jaquet, Marcus Yderholm, Isak Schakow m.fl. henter medaljerne til Thrott

 

2015

Tobias Fonnesbek deltager ved det første European Games i Baku og ved VM i Las Vegas

Ved det første European Games, som løb af stabelen i Baku, Azerbaijan, var det en Throttbryder, der som den første dansker, nogensinde, kæmpede ved de Europæiske Lege. Tobias Fonnesbek fik udover æren og pladsen i historiebøgerne, en nærmest mareridts-agtig lodtrækning med to super meriterede brydere fra Armenien og Rusland, og måtte derfor se sig slået ud inden det for alvor blev sjovt.

2017

Thrott bliver kåret til Årets Internationale Idrætsforening i Århus Kommune

2018

Den Litauiske Throttbryder Martynas Nemsevicius vinder EM Bronze for U23 brydere.

Martynas Nemsevicius kom til Thrott i sommeren 2017, oprindeligt for at være sparringspartner til Mathias Bak. Hjemme i Litauen havde han i en tidlig alder lagt brydestøvlerne på hylden, men med skiftet til Danmark og miljøet i Thrott kom lysten tilbage. Så hurtigt at han allerede samme sæson hentede en flot bronzemedalje ved U23 EM til Thrott – og Litauen, ved i bronzekampen at slå sin hviderussiske modstander.